Top 10 economii din lume

Potrivit raportului, tarile nordice au cele mai competitive modele economice din lume, in timp ce statele din sud se lupta cu inegalitati sociale si modele de afaceri instabile.

1. Elvetia a fost votata, din nou, ca avand cea mai competitiva economie din Europa si din lume. Cele mai notabile performante ale elvetienilor sunt legate de inovatie, eficienta de pe piata muncii si complexitatea sistemului de afaceri. Elvetia sta cel mai bine din Europa la capitolul institutiilor de cercetare.

2. Finlanda ocupa locul doi in Europa si trei la nivel global. Asemenea celorlalte tari nordice, Finlanda se lauda cu un sistem de transport public dezvoltat si eficient, dar si cu transparenta in mediul privat de business. La fel de bine sta si privind sistemul educational, care satisface din plin nevoile fortei de munca. Sistemul educational din Finlanda se bucura de o buna reputatie la nivel mondial, recunoscut fiind pentru rapiditatea cu care se adapteaza la schimbarile tehnologice si sociale, dar si pentru inovatie.

3. Germania se situeaza pe locul 3 la nivel european privind competitivitatea si pe 4 la nivel global. Piata bunurilor de larg consum din Germania este considerata eficienta, in special prin prisma productiei locale, care domina competitorii externi. Nu in ultimul rand, complexitatea modelului nemtesc de afaceri este recunoscuta la nivel mondial si ramane una dintre cele mai inovatoare din lume, cu investitii masive in cercetare si dezvoltare.

4. Suedia se plaseaza pe 6 in topul celor mai competitive economii din lume, continuand sa pastreze un climat propice dezvoltarii si cercetarii in educatie si inovatie. Accentul pus pe sistemul educational, alaturi de investitiile masive in dezvoltarea tehnologiei fac din Suedia unul dintre cele mai puternice si admirate tari din Europa si de pe glob.

5. Olanda ocupa pozitia a 8-a la nivel mondial, mizand in continuare pe o economie axata pe productie, in ciuda volatilitatii pietelor din sectorul financiar. Per total, afacerile din Olanda sunt construite dupa un model sofisticat, iar tara progreseaza rapid si agresiv in special in sectorul tehnologic. Totodata, ofera si un sistem exceptional si eficient de educatie care contribuie la bunastarea tarii.

6. Marea Britanie isi adjudeca locul 10 in topul mondial si 6 la nivel european. E una dintre cele mai mari economii din Europa, recunoscuta in special pentru eficienta de pe piata muncii, pentru sistemul financiar solid construit de-a lungul anilor, dar si pentru investitiile din sectorul inovatiei. Climatul de aici este propice dezvoltarii afacerilor din IT.

7. Norvegia se afla pe pozitia a 11-a la nivel global. Se bucura de unul dintre cele mai eficiente si transparente sectoare publice din Europa. Un punct forte il reprezinta si comertul. Stabilitatea macroeconomica, dar si investitiile din zona tehnologiei si infrastructurii au contribuit semnificativ la competitivitatea Norvegiei.

8. Danemarca e a 8-a economie a Europei, raportandu-ne la competitivitate, si a 15-a din lume. A implementat una dintre cele mai puternice infrastructuri institutionale din lume, dar si un sistem educational avansat, axat pe componenta tehnologica si pe inovatie.

9. Austria ocupa locul 16 in lume privind competitivitatea. Asemenea celorlalte economii enumarate mai sus, se bucura de o infrastructura dezvoltata si de un mediu de afaceri inovator. Sistemul sau de educatie este recunoscut in Europa, in special pentru faptul ca genereaza specialisti de care piata muncii are nevoie.

10. Belgia este a 10-a economie europeana si a 17-a la nivel mondial. Si acest stat se lauda cu un sistem educational foarte dezvoltat, cu foarte multe scoli de business si companii axate pe permanenta trainuire a angajatilor.

La polul opus se afla economiile din sudul Europei, arata raportul prezentat la Davos, care mai au multe de imbunatatit pentru a fi considerate tari competitive. Si anume, Spania s-a clasat abia pe locul 35 la nivel global, Italia pe 49, Portugalia pe 51, iar Grecia pe 91. Potrivit recomandarilor analistilor, pietele financiare din statele sudice sunt volatile, industriile nu sunt foarte eficiente si de multe ori impiedica inovatia si dezvoltarea afacerilor.

Romania s-a clasat pe locul 76 in clasamentul global, in ceea ce priveste competitivitatea economiei, dupa Croatia (75), dar inainte de Maroc (77).